Godziny otwarcia: Pn-Pt: 8-19 Sb: 8-18 Nd: handlowa 10-16
skarbiec-na-zimowe-zapasy

Skarbiec na zimowe zapasy

Osobne miejsce do przechowywania warzyw na zimę, przetworów i innych zapasów to nie przeżytek. Przyda się nam szczególnie wtedy, gdy mamy własny ogród lub dostęp do plonów ze sprawdzonych upraw i robimy przetwory z owoców lub warzyw. Spiżarnia na słoiki z dżemem lub gąsiory, w których mogą swobodnie dojrzewać nalewki własnej produkcji, jest wówczas nieoceniona! Osobny schowek na zapasy przyda się również, jeśli robimy duże zakupy, które nie mieszczą się w kuchennych szafkach. Takie miejsce odciąży przestrzeń niedużej kuchni, bo możemy tutaj przechowywać również urządzenia AGD takie jak miksery, parowary, duże garnki czy gęsiarki. W czasach, gdy domowej roboty pikle czy dżemy mogą być naszą dumą, coraz większą wagę przywiązujemy do estetyki spiżarni – bez wstydu możemy zaprosić tam gościa, by wspólnie dokonać wyboru nalewki czy konfitur na podwieczorek. SCHOWEK Z WYMOGAMIPomieszczenie, w którym możemy magazynować produkty żywnościowe, musi spełnić odpowiednie warunki. Najlepszym miejscem do przechowywania przetworów jest chłodna i ciemna piwnica. Spiżarnię możemy także urządzić w starym budynku gospodarczym czy  popularnej niegdyś na wsiach letniej kuchni, gdzie latem będziemy przygotowywać drobne potrawy na ogrodowe przyjęcie. W aktualnie budowanych domach warto przeznaczyć na nią miejsce blisko kuchni – wygodnie będzie sięgać po produkty, kiedy będzie to niezbędne. Dla zachowania świeżości przechowywanych warzyw i owoców pomieszczenie to wymaga jednak niższej temperatury, czyli 10- 15°C – w takich warunkach doskonale będą czuły się również słoiki z dżemami i piklami, nalewki oraz wino. Spiżarnia powinna znaleźć się w tej części domu, której nie ogrzewamy w takim stopniu jak pomieszczeń mieszkalnych. Dobrze sprawdzą się miejsca blisko garażu lub schowka na sprzęt ogrodowy. Powinna ona przylegać do najzimniejszej ściany zewnętrznej budynku – optymalna lokalizacja spiżarni to strona północna domu. JAKIE KWIATY CEBULOWE SADZIMY JESIENIĄ?TulipanyNajlepsza pora na umieszczenie ich w ziemi to przełom września i października. Będą obficie kwitły, jeśli zapewnimy im słoneczne stanowisko. Mogą rosnąć w tym samym miejscu przez wiele lat. Nie są wybredne co do podłoża, ale najlepiej by było ono żyzne i przepuszczalne. Przy sadzeniu dodajmy do niego kompostu, a do gleb ciężkich trochę piasku. HiacyntyNajpopularniejszym gatunkiem uprawianym w Polsce jest hiacynt wschodni, którego kwiaty wydzielają mocny, charakterystyczny zapach. Sadzimy go do gruntu na przełomie sierpnia i września w miejscach dobrze nasłonecznionych. Hiacynty nie tolerują gliniastych, ciężkich i podmokłych gleb. Po kwitnieniu zasuszeniu liści cebule wykopujemy. CzosnkiBędą pięknie kwitły, jeśli cebule posadzimy we wrześniu lub październiku na głębokości ok. 20 cm. Zapewnijmy im słoneczne stanowisko oraz przepuszczalną, żyzną glebę o odczynie obojętnym. Przed sadzeniem ziemię warto zasilić kompostem. Jeśli podłoże nie jest żyzne, w czasie uprawy zastosujmy nawóz wieloskładnikowy. W jednym miejscu mogą rosnąć kilka lat. LilieW uprawie ogrodowej lilie reprezentuje wiele gatunków i odmian. Te wcześnie kwitnące, np. mieszańce azjatyckie, najlepiej sadzić jesienią. Odpowiedni czas to przełom września i października. Wszystkie lilie lubią słońce oraz żyzną, dobrze spulchnioną i stale lekko wilgotną glebę. Przed sadzeniem podłoże wzbogaćmy kompostem. NarcyzyCebule narcyzów sadzimy od sierpnia do końca września, można też później, ale wówczas będą miały mniej czasu na prawidłowe ukorzenienie się i mogą zgnić. Najlepiej umieścić je w ażurowych koszyczkach, co sprawi, że nie będą im zagrażać nornice. Cebul nie trzeba wykopywać przez 4-5 lat, utrzymanie na tym samym stanowisku zapewni im obfite kwitnienie. Najlepiej rosną w pełnym słońcu na żyznym, przepuszczalnym i próchniczym podłożu. Przyjmuje się, że głębokość sadzenia cebul ma być równa ich trzykrotnej wysokości.

Aktualności

Gwarancja jakości
naszych produktów

Zakupy w systemie
ratalnym

Oferujemy zakupy
telefoniczne

Transport
na terenie całej Polski

PSB Mrówka Biała Podlaska
ul. Sidorska 100, 21-500 Biała Podlaska
Telefon: 696 083 100, 692 248 700
E-mail: bialapodlaska@psbmrowka.com.pl