Kuchnia w małym mieszkaniu – jakie warunki przestrzenne i funkcjonalne powinna spełniać?
Niezależnie
od metrażu, kuchnia zawsze odgrywa w domu bardzo ważną rolę. To tam zazwyczaj domownicy witają poranek śniadaniem lub choćby
filiżanką kawy w dłoni, a wieczorem spotykają się, by
porozmawiać o najważniejszych wydarzeniach minionego dnia. Coraz
częściej zdarza się też, że i w małej kuchni robimy wielkie
gotowanie – nawet więc przy niewielkim metrażu musi ona spełniać
określone warunki przestrzenne i funkcjonalne. Przyjrzyjmy się,
jakie wymagania powinniśmy narzucić temu wnętrzu i jakie
materiały wykończeniowe wybrać,
by przygotowywać posiłki z przyjemnością.
Ergonomiczna i ekonomiczna kuchnia jednostronna
Jeśli
mamy taką możliwość, otwórzmy kuchnię na strefę dzienną. W takim przypadku możemy umieścić
całą strefę roboczą kuchni na jednej ścianie i w łatwy sposób w wielofunkcyjnym pomieszczeniu dziennym
wprowadzić podział na aneksy, w których przygotowujemy posiłki i odpoczywamy. Układ zabudowy jednociągowej jest w tym przypadku
najbardziej ekonomiczny
– oszczędzamy przestrzeń całego pomieszczenia i unikamy
problematycznej zabudowy kuchennej w narożnikach. Jest to rozwiązanie wygodne, ale pod warunkiem, że wszystkie niezbędne
urządzenia AGD i meble
kuchenne ustawione są w szeregu, z zachowaniem, w miarę możliwości, kolejności
odpowiadającej wykonywanym pracom i wygodnych odległości między
nimi. Urządzenia umieszczamy w kolejności lodówka – blat do
rozpakowywania produktów i odkładania tych, które wyjmujemy z lodówki – zlewozmywak – blat
do odstawiana naczyń i umytych produktów – kuchenka z piekarnikiem. Między zlewozmywakiem a kuchenką jest blat, który stanowi główne
miejsce pracy (nie powinien być krótszy niż 80 cm), to za płytą do
ściany blat może być krótszy – minimum 20 cm. Warunkiem
wygody w małej kuchni jest też niezbyt duża długość ciągu
roboczego, w przeciwnym razie zabudowa nie będzie ergonomiczna
– im dłuższy ciąg zabudowy, tym więcej będziemy musieli się
nachodzić podczas przygotowywania posiłków. Niezbędny komfort
użytkowania zapewni też pozostawienie minimum 120 cm wolnej
przestrzeni do sąsiedniej ściany, stołu lub innych stałych
elementów aranżacji mieszkania.
Optymalizacja
układu funkcjonalnego w małej kuchni
Gdy
mieszkania są zamieszkiwane przez jedną lub dwie osoby, nie ma
powodu nadmiernie rozbudowywać kuchennej zabudowy. Zaoszczędzimy
miejsce, wybierając urządzenia AGD mniejszej niż standardowa
wielkości. Wystarczy zlew
jednokomorowy,
bez ociekacza, zmywarka
szerokości 45 cm
oraz dwupalnikowa
płyta do gotowania.
Często też dobrym rozwiązaniem okazuje się mała
lodówka i zamrażarka umieszczane pod blatem. Staramy się również tak
rozmieścić szafki kuchenne, by zapewnić możliwie dużo miejsca do
przechowywania. Górne szafki planujemy do sufitu, wykorzystując
całą dostępną wysokość wnętrza. Zabudowę małej kuchni można
uzupełnić wyspą,
której część od strony wypoczynkowej spełni funkcję jadalni.
Wyspa jest przede wszystkim świetnym miejscem roboczym – można
wtedy śmiało zrezygnować z głównej części blatu roboczego w ciągu zabudowy, skracając go tym samym. W małym mieszkaniu może
też doskonale zastąpić stół kuchenny, dodatkowo można w niej
schować kuchenne akcesoria. W małych kuchniach częściowo
zamkniętych najlepiej sprawdza się zabudowa w kształcie litery U
lub L. Optymalnym rozwiązaniem jest dostosowanie rodzaju zabudowy do
wymiarów kuchni i naszych potrzeb – tak by pomieścić w niej
wszystkie rzeczy.
Powiększamy
przestrzeń małej kuchni
Właściciele
małych kuchni mogą sprawić, by wydały się one trochę większe
za pomocą prostych, sprawdzonych sposobów. Zagrajmy kolorem – jasne,
najlepiej białe fronty szafek niekoniecznie z błyszczącym
wykończeniem i ściany w rozbielonych barwach rozjaśnią oraz powiększą optycznie wnętrza. Nad blatem umieśćmy szklaną taflę
szkła lub szklane płytki, które spotęgują
działanie bieli.
Nie wieszajmy nic na ścianach: kalendarzy czy dekoracji – takie
elementy zagracą oraz dodadzą ciężkości i tak małemu
wnętrzu. Zwróćmy uwagę na światło: jasne oświetlenie sprawi, że
kuchnia wyda się bardziej przestronna. Należy rozmieścić je w kilku punktach, wtedy efekt będzie bardziej spektakularny. Światło
powinno przede wszystkim być skierowane na miejsca, w których
pracujemy: zlewozmywak, blat, stół.Porządkujący
ład w małej kuchniW
małych kuchniach konieczne jest zachowanie wizualnego porządku, bo
bardzo łatwo jest przytłoczyć ją nadmiarem wyposażenia stojącego
na widoku. Dlatego też niezastąpione okazują się wysokie szafki
poprowadzone pod sufit bądź wysoka
zabudowa, które
pomogą pochować wszelkie sprzęty i akcesoria. Chowając za
frontami zabudowy kuchennej akcesoria, zyskujemy uporządkowaną
przestrzeń, która wyda się większa oraz więcej powierzchni
roboczej, powstałej po schowaniu sprzętów wewnątrz zabudowy
meblowej. Ponadto, jeśli fronty wykończymy w wysokim połysku,
uzyskamy wrażenie głębi w pomieszczeniu. Lakierowane na wysoki
połysk fronty działają niczym tafla lustrzana, odbijając
otoczenie i powiększając wizualnie wnętrze.
zdjęcia: K. Jankowska, AdobeStock