Domowe przetwory, na zdrowie! 
					
	
		
		
			
			
				
					Świeże warzywa i owoceLatem i jesienią dojrzewają
sezonowe warzywa i owoce dlatego to najlepszy czas na przygotowanie przetworów
na zimę. Z truskawek, wiśni, malin, jabłek, gruszek czy moreli zrobimy pyszny
dżem, konfiturę oraz sok. Ogórki, dynię, cukinię, buraczki czy paprykę możemy zamarynować, a w słonej zalewie ukisimy ogórki i kapustę. Natomiast z pomidorów i papryki
powstanie najlepszy, własnej roboty przecier. Domowe zaprawy są nie tylko
zdrowsze i smaczniejsze niż te ze sklepu, ale przede wszystkim mamy pewność co
do ich składu i jakości, nie zawierają chemicznych konserwantów i sztucznych
barwników. Możemy również przygotować konfitury lub marynaty łącząc ulubione
warzywa i owoce lub eksperymentować z nowymi smakami. Dzięki temu powstaną zaskakujące,
smaczne połączenia. Takie, których nie znajdziemy na sklepowych półkach. 
				
			
		
	
	
		
	
			
			
				
				
				
				
				
					
						
							
								
									
								
								
									
								
							
						
							
								
									
								
								
									
								
							
						
							
								
									
								
								
									
								
							
						
					
				
				
				Zdj. 1. W ofercie znajdziesz również specjalne garnki z wkładką do gotowania słoików. Są idealne do pasteryzacji i wyparzania. Źródło: Archiwum ALTOM.
				
				
				
			
			
		
	
		
		
			
			
				
					Emalia, na zdrowie!Dziś chętnie wracamy do
tradycyjnych smaków i wykorzystujemy przepisy naszych mam i babć. Jednak
staramy się aby nasze gotowanie było bardziej nowoczesne. Nowoczesne czyli ZDROWE!
Garnki emaliowane to najzdrowsza opcja
gotowania. Emaliowana, gładka powłoka nie pozwala na rozwój i rozmnażanie
się bakterii oraz powstrzymuje przedostawanie się szkodliwych substancji do
potrawy. Nie wchodzi też w reakcje z gotowanymi produktami dlatego masz
pewność, że długie smażenie kwaśnych powideł w garnkach emaliowanych będzie
zdrowe i bezpieczne. A do tego, nie do końca zgęstniałe powidła, możesz w garnku emaliowanym przechować w lodówce do kolejnego dnia, aby dokończyć
smażenie. Cały czas wykorzystujesz tylko jeden garnek, oszczędzasz w ten sposób
swój czas oraz wodę potrzebną do mycia. Czyli w efekcie swoje pieniądze! 
				
			
		
	
	
		
	
	
		
		
			
			
				
					Naczynia emaliowane
zyskały już wielu zwolenników m.in. dzięki swoim właściwościom
hipoalergicznym.  Pozbawione niklu, stworzone ze stalowego korpusu
pokrytego kilkoma warstwami emalii, stają się naczyniami doskonałymi dla osób z alergią, a także małych dzieci. Stąd też
stały się najczęstszym wyborem nie tylko wśród alergików, ale i mam, które chcą
przygotować swoim najbliższym smaczne i zdrowe posiłki. Do tego garnki
emaliowane posiadają właściwości szkła czyli nie pochłaniają smaków i zapachów,
więc wydobywasz prawdziwy smak owoców i warzyw przygotowując owocowe lub
warzywne przetwory.  
				
			
		
	
	
		
		
			
			
				
					Wielkość ma znaczeniePodczas przygotowywania
przetworów często borykamy się z problemem zbyt małego garnka. Warzywa i owoce w trakcie gotowania będą zmniejszać swoją objętość, ale pamiętajmy, że na
początku musimy mieć odpowiednio duże naczynie, aby przede wszystkim pomieściło
nasze produkty i pozwoliło nam na swobodne mieszanie zawartości. Oferta naczyń
emaliowanych Silesia Rybnik jest bardzo obszerna. Różnorodne produkty, w wielu kształtach i rozmiarach pozwolą Ci
przygotować praktycznie każde danie w wygodny sposób. W ofercie znajdziesz
również specjalne garnki z wkładką do gotowania słoików. Są idealne do
pasteryzacji i wyparzania. Wkładka zabezpiecza słoiki przed stykaniem się z dnem, co mogłoby doprowadzić do ich uszkodzenia w trakcie gotowania. Garnek
jest bardzo duży dlatego zmieści się w nim spora ilość słoików, co przyśpieszy i usprawni cały proces przygotowywania przetworów domowych.Do
tego emaliowane garnki można używać na
wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych oraz w piekarnikach.
Gładką powierzchnię łatwo umyjemy po skończonym gotowaniu, pod bieżącą wodą lub w zmywarce.  
				
			
		
	
	
		
	
			
			
				
				
				
				
				
					
						
							
								
									
								
								
									
								
							
						
							
								
									
								
								
									
								
							
						
					
				
				
				Zdj. 3. Domowe zaprawy są nie tylko zdrowsze i smaczniejsze niż te ze sklepu, ale przede wszystkim mamy pewność co do ich składu i jakości. Źródło: Archiwum ALTOM.
				
				
				
			
			
		
	
		
		
			
			
				
					Jesteśmy świadomi, że na
zdrowy tryb życia wpływają różne rzeczy. Dbamy o siebie, swoją rodzinę i
środowisko. Podczas zakupów staramy się odpowiedzialnie sięgać po produkty,
szczególnie te, które zostaną z nami przez lata – jak naczynia kuchenne,
ponieważ mogą one wpływać na smak i właściwości przygotowywanych potraw. Podobnie jak chętnie korzystamy z przepisów
naszych mam i babć tak skorzystajmy również z ich wiedzy i doświadczenia w sprawie wyboru naczyń kuchennych. Starajmy się, aby nasze gotowanie było
bardziej nowoczesne. Nowoczesne czyli zdrowsze, a garnki emaliowane to przecież
najzdrowsza opcja gotowania. Naczynia emaliowane zyskały już wielu zwolenników
m.in. dzięki swoim właściwościom hipoalergicznym.